
Kahramanmaraş’ta Öğrenciler Gökyüzüyle Buluştu…
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından bilimsel düşünmeyi teşvik etmek, astronomi bilincini yaygınlaştırmak ve öğrencilerle öğretmenleri gökyüzüyle buluşturmak amacıyla düzenlenen Astronomi Gözlem Etkinliği, 9 Mayıs 2025 Cuma günü Başkonuş Yaylası Sersem Mevkii’nde gerçekleştirildi. Etkinlik, 16.00-22.00 saatleri arasında doğayla iç içe bir ortamda bilimsel gözlemler eşliğinde gerçekleştirildi.
TOBB Fen Lisesi, Şehit İlhan Güleç Anadolu Lisesi ve Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi’nden toplamda 60 öğrenci, öğretmenleri ve idarecileri eşliğinde etkinliğe katıldı. İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, izci liderleri ve ekibi, MEB AKUB, İlkyardım ve İş Sağlığı Güvenliği ekiplerinin de destek verdiği programda; Nuri Pakdil, Onikişubat ve Elbistan Bilim ve Sanat Merkezlerinden öğretmenler görev aldı ve kurumlara ait teleskoplar gözlemler için kullanıldı.
Etkinliğe katılan öğrenciler, Başkonuş Yaylası’ndan Sersem Yaylası’na uzanan yürüyüş parkurunun bir bölümünü izcilik ekibi rehberliğinde yürüyerek tamamladı. Tanışma ve kaynaşma etkinliği kapsamında öğrencilere uçurtmalar dağıtıldı. Gündüz saatlerinde teleskoplarla güneş gözlemi yapan öğrenciler, akşam saatlerinde ise şişkin ay evresindeki Ay’ı ve yıldızları gözlemledi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Toroğlu, etkinlikte “Türk Bilim İnsanlarının Astronomiye Katkıları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Gözlem etkinliği, MEB AKUB ve izcilik ekibi koordinasyonunda düzenlenen geleneksel oyunlar, kamp ateşi etrafında gerçekleştirilen müzik etkinliği ve öğrenci etkileşimleriyle tamamlandı.
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu etkinlik, hem bilimsel farkındalık kazandırması hem de sosyal etkileşim ve doğayla bütünleşik bir eğitim ortamı sunması açısından büyük takdir topladı.
