Kahramanmaraş Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya, Pandeminin İnşaat sektörünü bitirdiğini ifade ederek, “her gün farklı sıkıntılarla boğuşuyoruz” dedi.
İnşaatçılar maliyet artışlarının konut fiyatlarını patlatacağını belirterek Türkiye’nin 1970’lere döndüğünü, vatandaşın konut almak için 30 yıl çalışması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin büyüme ve istihdamında lokomotif sektör olan inşaatta zor günler yaşanıyor. TÜİK’in yüzde 31.97 olarak açıkladığı mart ayı maliyet artışı, sektörde yapılan bir araştırmaya göre bazı kalemlerde yüzde 145’i buldu. Maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansımaya başladığını belirten sektör temsilcileri, kamuya çalışan müteahhitlerin ise iflas korkusu yaşamaya başladığını açıkladı.
%80 GERİLEME DÖNEMİNDEYİZ
Kahramanmaraş Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Mehmet Kaya, maliyet artışlarının büyük bir soruna dönüştüğünü belirtti. Kredi faizlerindeki yükselişin demir ve çimentonun fiyatını etkilediğini ifade ederek şunları söyledi; “Müteahhitler önceden de ucuz kredi bulamıyordu. Şimdi de kurdaki dalgalanma etkisi var. Yüzde 10-15 karla iş yapan dürüst insanlar varsa bu şekilde öz sermayelerini tüketecek. Faiz artışı ve kurdaki oynaklık nedeniyle maliyetler yüzde yüz arttı. Yerli alıcı için faizler sıfıra da inse alıcı çıkmaz. Çünkü insanların elinde peşinat yok” dedi.
“EN BÜYÜK SORUN YAPI DENETİM”
Pandemi de normalleşme sürecinin başlamasıyla yılın ikinci yarısından sonra inşaat sektörünün yeniden canlanmasını beklediklerini ifade eden Kaya, “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yapı denetim kuruluşu ile müteahhitler arasında denetim sıkıntısını ortadan kaldırmak ve yapı denetim şirketinin görevlendirilmesi amacıyla elektronik ortamda havuz oluşturuldu. Ancak havuz sisteminde sorunlar yaşanıyor. Şehirlerdeki yapı denetim firmaların sırası çekilişle belirlendi. Havuzda toplanan işler ilk etapta sırayla yapı denetim firmalarına dağıtıldı. Havuz zaman kaybına yol açıyor. Bu sıkıntıların yanında yapı müteahhitlerinin büyük projelerine yeni kurulan yapı denetim kuruluşu da verilebiliniyor. Bu durumda genel işleyiş ve yine inşaat aşamalarındaki kontroller sırasında iş tecrübesinden kaynaklanan nedenlerden dolayı aksamalar yaşanıyor” dedi.
YETİM ÇOCUK GİBİ SAHİPSİZ BIRAKILDIK
Başkan Kaya, maliyet artışlarının büyük bir soruna dönüştüğünü belirtti. Kredi faizlerindeki yükselişin demir ve çimentonun fiyatını etkilediğini ifade ederek şunları söyledi; “Müteahhitler önceden de ucuz kredi bulamıyordu. Şimdi de kurdaki dalgalanma etkisi var. Yüzde 10-15 karla iş yapan dürüst insanlar varsa bu şekilde öz sermayelerini tüketecek. Faiz artışı ve kurdaki oynaklık nedeniyle maliyetler yüzde yüz arttı. Yerli alıcı için faizler sıfıra da inse alıcı çıkmaz. Çünkü insanların elinde peşinat yok” dedi.
YAPI DENETİM ÖNÜMÜZDE BÜYÜK ENGEL!
‘Pandemi dönemi her salgının geçtiği gibi nihayetinde geçecek, ancak giderken verdiği zararların yanında birtakım kazanımları da bırakacak’ diyen Kaya, ‘Hızını artıran maliyet artışı, altını çizdiğimiz bu durumun vahametini daha çok gözler önüne sermektedir’ diyerek şu ifadelere yer verdi; Yapı müteahhidinin denetlenecek yapısı hangi bölgede ise o bölgedeki yapı denetim kuruluşunun sırasına göre verilmeli. (Örneğin yapı il merkezinde ise il merkezinden bir yapı denetim kuruluşunun sırasına göre verilmeli), Yapı müteahhitlerinin büyük projelerine yeni kurulan yapı denetim kuruluşunun yerine daha önceden büyük projeleri denetlemiş tecrübeli yapı denetim kuruluşunun sırasına göre verilmeli, Yeni sistemde inşaat ruhsatları yapı müteahhitleri tarafından çıkarılıyor. Eskiden olduğu gibi yapı denetim kuruluşları tarafından da inşaat ruhsatları çıkarılmasına izin verilmeli. Bizler maalesef sıkıntılarla boğuşuyoruz. İflasın eşiğinde olan arkadaşlarımız var. Yetim Çocuk gibi sahipsiz bırakıldık. Sorunlarımızın çözülememesi bizleri üzüyor” ifadelerini kullandı.